Видове покрития и антикорозионна ефективност

Антикорозионен грунд
Предназначен е за антикорозионна защита на конструкции и съоръжения от черни и цветни метали (алуминий, мед и поцинкована ламарина), експлоатирани в условия на атмосферна корозия. Най-икономичен, но за сметка на това не толкова надежден.

Цинков грунд
Цинковият грунд е по-ефективен, но по-скъп от обикновения. Представлява грунд с цинкови частици. Предназначен е за студено поцинковане на черни метали, за антикорозионна защита на строителни конструкции, транспортни съоръжения, машини и други, за битови и индустриални нужди. Осигурява дълготрайна антикорозионна защита и добро сцепление с повърхностите.  

Прахово покритие
Праховото боядисване се състои в електростатичното нанасяне на боя под формата на пластмасов прах върху детайла или изделието. Изделието се изпича при около 250-300 С, при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя. Цветовите възможности са по RAL система. Методът е силно ефективен и траен, но не се препоръчва за изделия, изложени на открито, тъй като при различни атмосферни влияния може пластмасата да се напука, след което трудно подлежи на рециклиране.

Поцинковане


Поцинковането (също галванизация) е технологичен процес на нанасяне на тънко цинково покритие върху стоманени елементи. Целта на поцинковането е да предотврати корозията на основния материал. Цинкът е устойчив на корозия и образува плътно покритие, изолиращо стоманата от действието на външни корозивни агенти. В допълнение, дори при нарушаване на цинковото покритие, цинкът играе ролята на анод, който продължава да предпазва стоманата от корозия. Изисква допълнително третиране (матиране) на повърхностите, тъй като пресният цинк е изключително полиран и боята не хваща върху него. Методът е най-ефикасен, но е сравнително скъп и допълнително изделията трябва да се покрият с боя или обикновен грунд, тъй като има огледално метален отблясък.